Jos van Helvoirt

28 jaar | Voetballiefhebber | Marketing | Social Media | Web Design

Ondernemen met de paplepel ingegoten

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn opa timmerde aan de weg als aannemer, waar mijn vader al op jonge leeftijd groenteboer werd, meerdere winkels onder zijn hoede had en een succesvolle business runde in de import en export van Portugese sinaasappels en mandarijnen.  In 2013 schreef ik mezelf in bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘AMAREX Web Design’. Naast mijn baan in het betaald voetbal hielp ik menig ondernemer om zijn of haar passie voor het bedrijf te vertalen in functionele website. Mijn recente ervaringen en ontwikkeling op het gebied van marketing en social media in de voetballerij komen nu ook zeer goed van pas in mijn eigen onderneming.

Passie voor voetbal

Als klein jongetje van vijf nam mijn opa mij aan de hand mee naar Stadion De Vliert, waar hij tweewekelijks de thuiswedstrijden van FC Den Bosch bezocht. Vanaf dat moment is mijn passie en liefde voor het voetbal ontstaan. Naar mate ik ouder werd begon er zich een interesse voor de verbinding tussen clubs en fans te ontwikkelen. 

Marketeer bij FC Den Bosch

Met die insteekt klopte ik in 2011 aan bij FC Den Bosch met de vraag of er een stageplaats beschikbaar was. Ik kreeg uiteindelijk de kans van de club om 6 maanden mee te kijken in de keuken van een betaald voetbal organisatie. Sterker nog: als speciale opdracht kreeg ik de verantwoordelijkheid om de social media kanalen van FC Den Bosch van de grond af op te starten en de achterban te introduceren en aan te laten sluiten op diverse social platforms. Dat proces verliep naar tevredenheid van beide kanten, waarop ik met de club de afspraak maakte om de werkzaamheden op vrijwillige basis door te zetten, tot het moment dat er een plek zou vrij komen binnen de organisatie. Een mooie win-win-situatie voor zowel de club FC Den Bosch als voor mijn persoonlijke ontwikkeling in het vakgebied.

Ruim zeven jaar, een studie en een bak aan ervaringen later, was het moment daar: ik trad in dienst bij FC Den Bosch als Marketeer met als specialisatie ‘social media’. In deze functie heb ik mooie doelen kunnen behalen, campagnes en projecten mogen bedenken en managen, wat uiteindelijk leidde tot een stap naar de Eredivisie. Na 2,5 jaar dienstverband maakte ik in januari 2022 de overstap naar FC Utrecht.

Verslaggever bij FC Den Bosch

Iedereen heeft wel een specifieke kwaliteit waarin hij of zij uitblinkt. Tijdens mijn periode als marketeer bij FC Den Bosch brak de coronapandemie uit. Het contact tussen de betaald voetbal clubs en haar fans verwaterde. Op allerlei manieren probeerden we als club om de verbinding met de achterban niet te verliezen. Voetballen in lege stadions met gesloten poorten was kil. Voetbal is entertainment, dat voor de fans gespeeld dient te worden.

Om de fans tijdens wedstrijden zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat er zich op het veld afspeelde, introduceerde ik het initiatief van FC Den Bosch Radio. Een livestream op YouTube waarin twee commentatoren verslag deden van de wedstrijd en er de mogelijkheid bestond voor de luisteraars om te reageren in de live chat. Buiten de techniek die bij het produceren van een livestream komt kijken, kroop ik ook als verslaggever achter de microfoon. Samen met FC Den Bosch-supporter en vrijwilliger van het mediateam, Johan Kouwenberg, vormde zich langzaam aan een iconisch duo dat de combinatie zocht tussen verslaggeving, humor en interactie met de luisteraar. 

Social Media Creative bij FC Utrecht

Tijdens mijn dienstverband in de hoofdstad van Noord-Brabant speelde ik vaak in op het gevoel van de achterban. De passie en liefde voor de club moest van het beeld spatten. Het gaf mij een kick om van medewerkers, (oud)-spelers of fans te horen dat ze met kippenvel op de huid naar een video hadden zitten kijken. Ik haalde steeds meer voldoening uit het creëren van social content.  Ik raakte hierover in gesprek met Eredivisionist FC Utrecht. De club uit de Domstad was op zoek naar een creatieveling met verstand van social media. Ik vond dat het tijd was voor een nieuwe stap in mijn carrière. Van een club uit de Keuken Kampioen Divisie naar een Eredivisie-club was een mooie stap vooruit en tevens goed voor mijn ontwikkeling. 

Echter bleek na een korte periode dat de functie van Social Media Creative, waar ik op voorhand van dacht dat het goed bij mij zou passen, niet de gewenste voldoening bij mij naar boven te halen. Met als gevolg dat ik eigenhandig mijn avontuur bij FC Utrecht stopzette. Mensen die mij goed kennen zullen beamen dat ik een man ben die ergens voor de volle 100% voor ga. Wanneer dit niet het geval is, moet je daar ook eerlijk over zijn tegen de mensen waar je mee samenwerkt.